ciasto migdałowe z winogronem

ciasto migdałowe z winogronem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Wilgotne, maślane ciasto z owocami. Zamiast winogron można użyć borówek, malin lub jeżyn.

Składniki

  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • mielone migdały - 3/4 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • jajka - 3 szt
  • masło - 100 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ciemne winogrona o małych owocach - 1 szklanka
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami . Dodać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, wymieszać.

  2. Białka ubić na pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

  3. Ciasto przełożyć do wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Na wierzchu ułożyć winogrona.

  4. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Składniki
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • mielone migdały - 3/4 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • jajka - 3 szt
  • masło - 100 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ciemne winogrona o małych owocach - 1 szklanka
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
Składniki