ciasto migdałowe z pomarańczami

ciasto migdałowe z pomarańczami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
ucierane ciasto z mielonymi migdałami i pomarańcze, prosto i pysznie

Składniki

  • mielone migdały - 170 g
  • mąka pszenna tortowa -200 g
  • jajka - 3 duże
  • masło - 250 g
  • cukier - 200 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • pomarańcze - 4 duże
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta

Przygotowanie

  1. Pomarańcze umyć w gorącej wodzie. Z jednej z nich zetrzeć skórkę, odłożyć (dodajemy ją do ucieranego ciasta).
    Ostrym nożem wyfiletować wszystkie pomarańcze, zachowując cały wyciekający sok.

  2. Na patelnię przełożyć gotowe, wyfiletowane cząstki pomarańczy wraz z sokiem.

  3. Na dużym ogniu odparować sok , następnie dodać brązowy cukier. Wymieszać i smażyć jeszcze około 2-3 minuty. Wystudzić.

  4. Masło utrzeć z cukrem na krem. Dodawać po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Wsypać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia oraz odłożoną skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.

  5. Blachę o wymiarach 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadzić pomarańcze.

  6. Piec w temperaturze 180 stopni 35 - 40 minut. Wystudzić.
    Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 23 czerwca
Wspaniałe ciacho:)
slodkisentyment 24 czerwca
Super ciacho :)
Składniki
  • mielone migdały - 170 g
  • mąka pszenna tortowa -200 g
  • jajka - 3 duże
  • masło - 250 g
  • cukier - 200 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • pomarańcze - 4 duże
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta
Składniki