Ciasto mega cytrynowe

Ciasto mega cytrynowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Orzeźwiające, piaskowe, mega cytrynowe , puszyste, jedno z moich ulubionych ciast pieczonych bez okazji, pasuje zarówno na wielką imprezę jak i do kawy z przyjaciółmi. Jednym słowem łatwa klasyka która zawsze wychodzi i nie potrzebuje wielkich umiejętności.

Składniki

  • Keksówka 35 cm
  • 3 duże jajka
  • 20 dag masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
  • 2 pełne szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Lukier do polania

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki do upieczenia ciasta muszą mieć temp pokojową.

    Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i miksujemy na puszysto, cały czas miksując wbijamy po jednym jajku, dodajemy śmietanę, wlewamy sok z całej cytryny i startą skórkę cytrynową.

    Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy do masy jajecznej, miksujemy krótko tylko do połączenia-ciasto będzie gęste.

    Szpatułką wybieramy ciasto z miski i wkładamy do wyłożonej papierem keksówki, wygładzamy.
    Pieczemy 50 minut w temp 165*c lub do suchego patyczka.

    Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Zimne wyciągamy na kratkę , lukrujemy.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 21 lutego 2018
Pyszna klasyka!Uwielbiam takie ciasta.Łatwe,zawsze się udają a do tego szybko znikają z talerza bo są pyszne:)
mona83 21 lutego 2018
Pyszna dodałam przepis i muszę wypróbować.
Składniki
  • Keksówka 35 cm
  • 3 duże jajka
  • 20 dag masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
  • 2 pełne szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Lukier do polania
Składniki