Ciasto Marlenka

Ciasto Marlenka
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patucha
Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach ciasto z masą krówkową

Składniki

  • 600g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 250g cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 duże jajka
  • puszka masy kajmakowej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 250g masła
  • 500 ml mleka
  • 75 ml śmietany kremówki 30%
  • 75g czekolady mlecznej
  • ok. 80g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Masło, miód i cukier puder rozpuszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna mieć jasno żółty kolor.
    W miseczce mieszamy sodę z octem, gdy zacznie się pienić natychmiast należy dodać do masy.

    Wszystko gotujemy na małym ogniu, po paru minutach zacznie zmieniać się kolor na pomarańczowo brązowy.
    Masę zdejmujemy z ognia i mieszamy około 5min. aby trochę przestygła. Następnie dodajemy jajka cały czas mieszając energicznie, musimy uważać aby jajka nam się nie ścięły.

    Następnie stopniowo dodajemy mąkę, UWAGA: z ciastem pracujemy póki jest ciepłe.

    Kiedy ciasto będzie gęste wykładamy na stolnicę i zagniatamy do połączenia się składników.
    Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część należy rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na średnią blachę (25cm na 30cm).
    Cienkie blaty pieczemy w piekarniku 180 stopni ok. 10 minut.

  2. Krem:
    Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.

    Masło ucieramy z masą kajmakową.
    Do masy maślanej dodajemy wolno ostudzony budyń i ucierać na puszysty krem.

    (Masa może być dość płynna, ale nadmiar wilgoci zostanie wchłonięty przez ciasto.)

  3. Polewa czekoladowa:
    Śmietanę kremówkę przelewamy do małego garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia następnie zdejmujemy z ognia. Natychmiast dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do powstania gładkiego czekoladowego sosu.

  4. Wystudzone blaty smarujemy masą, wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy drobno posiekanymi orzechami.

    Gotowe ciasto odstawiamy na około 12 godzin.

Składniki
  • 600g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 250g cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 duże jajka
  • puszka masy kajmakowej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 250g masła
  • 500 ml mleka
  • 75 ml śmietany kremówki 30%
  • 75g czekolady mlecznej
  • ok. 80g posiekanych orzechów włoskich
Składniki