Marchewkę ścieramy na drobnej tarce.
3/4 zużyjemy do ciasta, 1/4 do masy!
Migdały mielimy.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielone migdały, cukier, proszek i mieszamy.
Następnie dodajemy olej, żółtka i marchewkę - miksujemy.
Do ubitych białek stopniowo dodajemy ciasto, delikatnie mieszając.
Masę wylewamy do formy (18cm x 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180stopni.
Serek miksujemy z cukrem, dodajemy resztę marchewki i mieszamy.
Żelatynę z odrobiną wody podgrzewamy w mikrofali,
i dodajemy do masy - mieszamy.
Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, przekładamy 1/2 masy.
Resztą masy smarujemy górę ciasta i dekorujemy marchewką.
Kawałki marchewki przecisnęłam przez malutką foremkę do ciastek w kształcie gwiazdek :)
Komentarze do przepisu (1)