Ciasto marchewkowo - Jabłkowe z kremem.

Ciasto marchewkowo - Jabłkowe z kremem.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Lubicie przy niedzieli zjeść dobre a za razem tanie ciasto ? Z wielką przyjemnością podam wam przepis na wymyślone prze ze mnie ciasto marchewkowe z dodatkiem jabłka z kremem gotowym waniliowym. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu wystarczy kilka składników które za zwyczaj każdy ma w domu. Ciasto nie wymaga wysiłku wystarczy mikser i chęci do przygotowania takich pyszności.

Składniki

  • 4 jajka rozmiar M,
  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • szczypta soli,
  • 320 g marchwi 1 ubita szklanka,
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
  • 1 jabłko 180 g
  • dodatkowo :
  • 500 ml mleka,
  • 3 opakowania kremu każdy 120 g,
  • 1 łyżeczka kawy naturalnej.

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i szczyptę soli całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchna masę. Jak już mamy zmiksowaną masę jajeczną wsypać do niej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika wlać olej oraz aromat pomarańczowy który dobrze komponuje się z marchwią, wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się dodanych składników z masa jajeczną.

  2. Gdy ciasto mamy już zmiksowane wtedy przygotować marchew obrać ją i zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej, odcisnąć z niej sok i dodać do zmiksowanego ciasta, zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką. Następnie obrać jabłko, pokroić je w kostkę i dodać do ciasta z marchwią, wymieszać całość łyżką aby jabłko połączyło się z ciastem.

  3. Tak przygotowane ciasto przelać do blaszki 32 / 25 lub mniejszej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 40 - 45 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, gdy ostygnie oddzielić ciasto od papieru do pieczenia.

  4. W czasie gdy upieczone ciasto powoli sobie stygnie przygotować dowolny krem ja dałam waniliowy. Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko ( jeśli ciasto jest na dłuższe stanie można mleko zagotować i ostudzić ), do zimnego mleka wsypać gotowe kremy i zmiksować na jednolitą gęstą masę, miksować od trzech do pięciu minut.

  5. Jak już mamy przygotowany krem, zimne już ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat przełożyć delikatnie na tackę położyć na nie połowę przygotowanego kremu ( jeśli ktoś chce można przełożyć również dżemem ). Ciasta nie trzeba nasączać ponieważ jest wystarczająco wilgotne. Nakryć wierzchnią częścią ciasta. Wyłożyć resztę pozostałego kremu smarując również boki, całość wyrównać i posypać dla ozdoby kawą naturalną. Tak przygotowane ciasto wstawić na noc do lodówki lub na co najmniej dwie godziny aby krem stał się sztywniejszy.

  6. Następnego dnia lub po dwóch godzinach wyjąć ciasto z lodówki i przekroić. Ciasto bardzo ładnie się kroi nic się nie rozwala ani nie kruszy. Takie ciasto zrobiłam z myślą o mojej córci która nie znosi marchewki a ciasto zjadła z miłą chęcią i bardzo jej smakowało.

  7. Tak przygotowane ciasto świetnie nada się do popołudniowej kawki z przyjaciółmi jak również dla spodziewanych gości. Po mimo gotowego kremu ciasto jest rewelacyjne, bardzo wilgotne i smaczne. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko znika. Zostało z całego zaledwie sześć małych kawałków, Każdy może zrobić dowolny krem jaki uwielbia lub przełożyć samym dżemem najlepiej słodko - kwaśnym.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 21 lutego
Pysznie wyglada...
Ja nie umiem... nie poradze sobie. Moge się tylko oblizać :-)
agnes72 21 lutego
Jest proste w wykonaniu
KulinarnaChwila 22 lutego
Apetycznie wygląda;)
Składniki
  • 4 jajka rozmiar M,
  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • szczypta soli,
  • 320 g marchwi 1 ubita szklanka,
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
  • 1 jabłko 180 g
  • dodatkowo :
  • 500 ml mleka,
  • 3 opakowania kremu każdy 120 g,
  • 1 łyżeczka kawy naturalnej.
Składniki