Ciasto marchewkowe z polewą z serka

Ciasto marchewkowe z polewą z serka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Pyszne jesienne ciasto pachnące cynamonem i pełne orzechów

Składniki

  • Ciasto:
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g marchewki (1 szklanka)
  • 130 g mąki (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów
  • Masa:
  • 100 g serka kremowego typu philadelphia
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
    Wlej cienką strużką olej i wymieszaj na małych obrotach miksera
    Dodaj marchewkę
    Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, wymieszaj krótko mikserem
    Na koniec wsyp posiekane orzechy i wymieszaj szpatułką
    Przełóż gotowe ciasto do tortownicy której dno jest wyłożone papierem do pieczenia
    Piecz ok. 30 min w temp. 170°C do suchego patyczka

  2. Masa:

    Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę
    Wystudzone ciasto przekrój na pół
    Połowę masy wyłóż na pierwszy krążek ciasta, a resztą pokryj wierzch i ew. boki ciasta
    Udekoruj wg uznania orzechami lub marchewkami z masy cukrowej

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 16 listopada 2021
Pyszności:)
SlodkiBlog 29 listopada 2021
Dziękuję :)
Składniki
  • Ciasto:
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g marchewki (1 szklanka)
  • 130 g mąki (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów
  • Masa:
  • 100 g serka kremowego typu philadelphia
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki