Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Łatwe, szybkie w wykonaniu i smaczne ciasto. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 szkl. startej marchewki
  • 3/4 szl. posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut. Po całkowitym wystudzeniu polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
    Uwaga! Można pominąć cukier. Ciasto i tak będzie słodkie dzięki marchewce. Jeszcze jedno: marchewkę starłam na dużych oczkach tarki.

Komentarze do przepisu (13)

fafiatko 07 sierpnia 2019
Biore kawałeczek!
Docherro 07 sierpnia 2019
Pychoty....porywam kwadracik:)
bryssska 08 sierpnia 2019
Pycha ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 35 dag mąki pszennej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 szkl. startej marchewki
  • 3/4 szl. posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
Składniki