Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: figazmakiem
Klasyczne ciasto marchewkowe – banalnie proste, wilgotne w środku i pyszne w smaku

Składniki

  • jajka 2 szt
  • cukier drobny 150 gram
  • marchewka starta 200 gram
  • olej 150 ml
  • Orzechy włoskie 50 gram
  • Jabłko 1 szt
  • mąka pszenna 200 gram
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Cynamon 1 łyżka
  • serek typu Philadelphia 125 gram
  • Masło 50 gram
  • Cukier puder 50 gram

Przygotowanie

  1. Jajka ocieplić, ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier drobny, dalej ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać ciągłym strumieniem olej.

  2. Dodać marchewkę, starte jabłko i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

  3. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, wymieszać i przesypać składniki suche do miski z marchewką i jabłkiem. Połączyć wszystkie składniki. Piec godzinę w temperaturze 150 stopni (pieczenie góra-dół).

  4. Polewa: ubić serek z masłem i cukrem pudrem, włożyć do lodówki. Ciasto po upieczeniu wystudzić, posmarować polewą i posypać posiekanymi orzechami.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 17 marca
Pysznie wygląda:)
Dariusz-D 17 marca
Raz tylko jadłem , ponieważ sam nie umiem piec.
Pani ciasto wyglada wybornie :-)
RITAcreative- 17 marca
Uwielbiam (✿◠‿◠)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajka 2 szt
  • cukier drobny 150 gram
  • marchewka starta 200 gram
  • olej 150 ml
  • Orzechy włoskie 50 gram
  • Jabłko 1 szt
  • mąka pszenna 200 gram
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Cynamon 1 łyżka
  • serek typu Philadelphia 125 gram
  • Masło 50 gram
  • Cukier puder 50 gram
Składniki