Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Anka1803
Na blogu jest już przepis na Ciasto czekoladowe z niespodzianką na bazie cukinii a dzisiaj przyszła pora na ciasto marchewkowe. Przepis na nie dostałam od siostry a ta- z tego co mi wiadomo od mojej chrzestnej. Ciasto jest bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i długo pozostaje świeże. Jest bardzo proste do przygotowania i gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika ;) Polecam bardzo ;)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 4 duże marchewki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  2. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchewkę i ciągle mieszać.

  3. Następnie dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.

  4. Na koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników.

  5. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka.

    Smacznego ;)

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 4 duże marchewki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich
Składniki