Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne, delikatne i puszyste ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i świeżymi truskawkami. Propozycja idealna na wiosenno - letnie desery, gdyż ciasto jest orzeźwiające, wilgotne i rozpływa się w ustach :)
Polecam.
Odsłon: 554
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 49
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 49
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 153
Polecam.
Odsłon: 554
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 49
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 49
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 153
Składniki
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dolewamy olej rzepakowy i ponownie miksujemy.
Do powstałej masy dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną, cynamon i stratą marchewkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 45 do 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem jogurtowy: Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Jogurt ubijamy z cukrem za pomocą miksera, tak aby odpowiednio go napowietrzyć. Następnie dodajemy wodę z żelatyną, ponownie miksujemy i wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Upieczone ciasto marchewkowe odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie smarujemy jego wierzch masą jogurtową*. * jeśli masa jogurtowa całkowicie stężeje w lodówce to wymieszajmy ją za pomocą trzepaczki, a następnie smarujmy ciasto.
Na masie jogurtowej układamy połówki truskawek, a następnie wstawiamy ciasto do lodówki, tak aby masa odpowiednio stężała.
Życzę smacznego! :)