Ciasto marchewkowe z kremem i ananasem

Ciasto marchewkowe z kremem i ananasem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: catha
Przepyszne połączenie ciasta marchewkowego z kremem z bitej śmietany i mascarpone, z dodatkiem ananasów, żurawiny i orzechów. Wszystko oblane czekoladą. Konkretny kawałek ciasta na jesienny wieczór czy imprezę.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1 i 1/3 szklanki startej marchewki
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny/ rodzynek
  • Krem
  • 200 gram śmietanki 36%
  • 1 opakowanie serka mascarpone 250 gram
  • łyżka cukru pudru (można dać mniej)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • puszka ananasów
  • garść żurawiny i ulubionych orzechów
  • 1 czekolada mleczna

Przygotowanie

  1. Marchewkę ścieramy na bardzo drobnej tarce, odciskamy z nadmiaru soku.
    Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę, następnie cienką strużką wlewamy olej (nadal ucierając).
    W drugiej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, przyprawy i dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy startą marchewkę i żurawinę. Wszystko delikatnie łączymy i wylewamy na kwadratową blaszkę ( u mnie 24x24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. około 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy.

  2. Ubijamy zimną śmietanę 36%, następnie dodajemy cukier puder i cynamon. Do tak przygotowanej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone delikatnie mieszając. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, następnie układamy na nim odsączone z kawałki ananasów, żurawinę i orzechy.

  3. Czekoladę dzielimy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i cienką strużką polewamy ciasto.

  4. Ciasto jest naprawdę przepyszne, pachnące przyprawami, z bakaliami, w sam raz na jesienno- zimowe wieczory.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 30 listopada 2019
Fajne, lubię marchewkowe :)
Maudie 01 grudnia 2019
Pycha:)
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1 i 1/3 szklanki startej marchewki
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny/ rodzynek
  • Krem
  • 200 gram śmietanki 36%
  • 1 opakowanie serka mascarpone 250 gram
  • łyżka cukru pudru (można dać mniej)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • puszka ananasów
  • garść żurawiny i ulubionych orzechów
  • 1 czekolada mleczna
Składniki