Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Mamy już jesień, dlatego postanowiłam upiec dziś ciasto, które umili każdą jesienną chwilę, bez względu na pogodę ???? Ciasto marchewkowe z pysznym kremem cytrynowym i kakaową polewą to ciasto dość ciężkie, ale pyszne i sycące. Spróbujcie koniecznie, bo warto! ????

Składniki

  • Ciasto (tortownica 24 cm):
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • Krem cytrynowy:
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe/orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy je na 10 minut. Po czym przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy je.
    Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Mieszamy razem.
    Jajka ubijamy stopniowo dodając cukier, aż masa zbieleje, a cukier się całkowicie rozetrze.
    Na zmianę dodajemy przesianą mąkę i olej.
    Na koniec dodajemy startą marchew, orzechy i rodzynki. Całość mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia się składników.
    Ciasto wylewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
    Pieczemy przez 45-50 minut - do suchego patyczka (mnie zabrało to 50 minut).

  2. Po całkowitym wystudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty (ewentualną górkę ciasta można ściąć i udekorować nią wierzch lub po prostu zjeść :) )
    Krem: mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny.
    Pierwszy blat umieszczamy w tortownicy, rozsmarowujemy krem i nakładamy drugi blat ciasta.
    Polewa: wszystkie składniki na polewę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Gęstą i gorącą polewą smarujemy ciasto. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
    Smacznego! :-)

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 14 października 2018
Na pewno pyszne a ja jeszcze takich ciast nie piekłam.:)
ugotujiprzetestuj 16 października 2018
Warto spróbować :-) Ciasto marchewkowe jest wilgotne i aromatyczne - niektórzy na pierwszy kęs myślą, że to... Czytaj całość »
Warto spróbować :-) Ciasto marchewkowe jest wilgotne i aromatyczne - niektórzy na pierwszy kęs myślą, że to piernik :-)
Składniki
  • Ciasto (tortownica 24 cm):
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • Krem cytrynowy:
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe/orzechy włoskie do dekoracji
Składniki