Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: srk76
Zwykłe ciasto marchewkowe z niezwykłym kremem cytrynowym

Składniki

  • mąka pszenna razowa - 2 szklanki (szklanka 200ml)
  • cukier - 1 szklanka
  • cynamon mielony - 2 łyżeczki
  • sól - płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • starta marchewka - 2 i pół szklanki
  • gruszka lub jabłko - 1 sztuka
  • imbir - 1 łyżka startego
  • olej rzepakowy - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • rodzynki - garść
  • orzech włoski - 50g
  • serek mascarpone - 250g
  • śmietana 30% lub 36% - do ubicia - 200ml
  • cukier puder - czubata łyżka plus pół
  • cukier waniliowy - standardowe opakowanie
  • cytryna niewoskowana

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piec do temperatury 190 stopni. Do miski dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do bazy trafić jeszcze musi sól, cukier, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy całość.

  2. Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Do marchwi ścieramy jabłko lub gruszkę oraz obrany ze skórki imbir. Łączymy starte składniki z suchymi. Mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce rozbijamy jajka i miksujemy dodając na koniec powoli olej. Uzyskany płyn dolewamy do reszty składników na ciasto. Porządnie należy całość wymieszać.

  3. Ciasto przelewamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Użyliśmy kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.

  4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem. Ścieramy do serka skórkę z jednej cytryny. Ważne by nie była woskowana. Niektóre sklepy o tym informują. Na przykład sieć Lidl. Delikatnie cytrynową masę łączymy z ubita śmietaną. Tak by nie było grudek ale dobrze to zrobić ręcznie bo mikser może nam ze śmietany puścić wodę.

  5. Masę chłodzimy w lodówce i smarujemy nią grubo ostudzone ciasto. Podajemy ciasto posypane cynamonem.

    Pod wpisem link na nasz blog gdzie znajdziecie dużo więcej przepisów. Zapraszamy.

Komentarze do przepisu (1)

Ewus71 25 stycznia 2016
Mniam pyszności, uwielbiam ciasto marchewkowe.
Prezentuje się smakowicie )
Składniki
  • mąka pszenna razowa - 2 szklanki (szklanka 200ml)
  • cukier - 1 szklanka
  • cynamon mielony - 2 łyżeczki
  • sól - płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • starta marchewka - 2 i pół szklanki
  • gruszka lub jabłko - 1 sztuka
  • imbir - 1 łyżka startego
  • olej rzepakowy - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • rodzynki - garść
  • orzech włoski - 50g
  • serek mascarpone - 250g
  • śmietana 30% lub 36% - do ubicia - 200ml
  • cukier puder - czubata łyżka plus pół
  • cukier waniliowy - standardowe opakowanie
  • cytryna niewoskowana
Składniki