Ciasto marchewkowe z kremem.

Ciasto marchewkowe z kremem.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Ciasto marchewkowe przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.

Składniki

  • na formę 30/25/6 cm:
  • Ciasto:
  • mąka tortowa 2,5 szklanki
  • marchew starta 2 szklanki
  • olej 300 ml
  • mleko 3/4 szklanki
  • soda 3/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 16 g
  • jajka kurze 4 szt.
  • cukier 3/4 szklanki
  • sól 3/4 łyżeczki
  • cynamon 2 łyżeczki
  • cukier puder do posypania ciasta
  • Krem:
  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana kremówka 36 % 500 ml
  • cukier puder 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Jajka miksujemy z cukrem, cynamonem na puszystą masę. Podczas miksowania dodajemy olej i mleko, miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodajemy przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 40-50 minut w 160 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka.

  2. Krem:

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.

    Wykończenie:

    Upieczone ciasto studzimy, ostudzone kroimy na 2 plastry. Plaster dolny smarujemy kremem, nakrywamy go drugim plastrem, lekko dociskamy. Górę ciasta posypujemy cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 07 marca
Ale pyszne,chętnie bym zjadła kawałeczek:)
fafiatko 09 marca
Pysznosci!
Składniki
  • na formę 30/25/6 cm:
  • Ciasto:
  • mąka tortowa 2,5 szklanki
  • marchew starta 2 szklanki
  • olej 300 ml
  • mleko 3/4 szklanki
  • soda 3/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 16 g
  • jajka kurze 4 szt.
  • cukier 3/4 szklanki
  • sól 3/4 łyżeczki
  • cynamon 2 łyżeczki
  • cukier puder do posypania ciasta
  • Krem:
  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana kremówka 36 % 500 ml
  • cukier puder 2 łyżki
Składniki