Ciasto marchewkowe z bananem

Ciasto marchewkowe z bananem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: fresh
Ciasto jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać :)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 15 dag startej i odciśnietej z nadmiaru soku marchewki
  • Po2 łyżeczki proszku do pieczenia i cynamonu
  • szczypta soli
  • 5 łyżek posiekanych migdałów lub orzechów ziemnych
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • cukier puder lub lukier do dekoracji
  • 2 banany

Przygotowanie

  1. W pierwszym etapie należy przygotować składniki, czyli marchew utrzeć na tarce na małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia.

  2. Następnie rozdrobnione migdały lub orzechy wymieszać z rozdrobnionymi bananami, dodać cukier,sól,jajka i całość zmiksować na jednolitą konsystencję.Masę połączyć z mąką i olejem ( na przemiennie dodając) cały czas ucierając. Na końcu dodać marchew i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej formy piec w piekarnik nagrzanym do temperatury 180*C przez ok 50 minut.

  3. Po upieczeniu wystudzić ciasto i wedle swoich upodobań udekorować cukrem pudrem lub lukrem ...Smacznego :)

Składniki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 15 dag startej i odciśnietej z nadmiaru soku marchewki
  • Po2 łyżeczki proszku do pieczenia i cynamonu
  • szczypta soli
  • 5 łyżek posiekanych migdałów lub orzechów ziemnych
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • cukier puder lub lukier do dekoracji
  • 2 banany
Składniki