Ciasto Marchewkowe Przekładane.

Ciasto Marchewkowe Przekładane.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Najlepiej nam smakuje w okresie jesienno-zimowym,to ciasto smakuje dużym i małym.

Składniki

  • Tortownica 27 cm
  • Ciasto:
  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka L
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl.cukru
  • 2/3 szkl.oleju
  • 2 szkl.tartej na drobnych oczkach tarki marchewki
  • 100 g zmielonego na drobno orzecha laskowego
  • Masa Budyniowa:
  • 600 ml soku przecierowego marchewkowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Pianka:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 galaretka pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem,na najwyższych obrotach miksera,na jasną,puszystą masę.
    Do małej miseczki przesiać przez sitko mąkę z sodą i cynamonem.
    Do masy jajecznej wlewać olej,oraz wsypywać mąkę,na przemian,do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
    Dodać marchew odciśniętą z nadmiaru soku,oraz zmielone orzechy,wymieszać łyżką.
    Ciasto przelać do tortownicy,wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec ok.50 min.w 180 C.
    Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na 20 min.
    Gdy całkowicie wystygnie ściąć górę,podzielić ciasto na 2 części.
    Górę zmielić w blenderze na drobne okruszki,a spód włożyć do tortownicy.
    Na soku marchewkowym ugotować budyń.
    Gdy budyń się zagotuje,zdjąć z ognia i wsypać do niego suchą galaretkę,dobrze wymieszać i odstawić na chwilkę,następnie wylać na spód marchewkowy i odstawić do przestygnięcia,wstawić do lodówki.
    Śmietanę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.20 min.
    Ubić razem na sztywno,wlać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szk.wrzącej wody,całość krótko zmiksować i wylać na masę budyniową.

  2. Górę posypać okruszkami ciasta marchewkowego.
    Wstawić do lodówki.




Komentarze do przepisu (10)

Maudie 06 października 2019
Cudeńko :)
Docherro 06 października 2019
Pyszne ciasto i śliczna jesienna dekoracja:)
ErJot 06 października 2019
Apetyczne ciasto:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Tortownica 27 cm
  • Ciasto:
  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka L
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl.cukru
  • 2/3 szkl.oleju
  • 2 szkl.tartej na drobnych oczkach tarki marchewki
  • 100 g zmielonego na drobno orzecha laskowego
  • Masa Budyniowa:
  • 600 ml soku przecierowego marchewkowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Pianka:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 galaretka pomarańczowa
Składniki