Ciasto marchewkowe – nawet zamiast piernika

Ciasto marchewkowe – nawet zamiast piernika
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis pochodzi z Kanady, okrężną drogą trafił do siostry męża i przyjął się w całej rodzinie. Piecze go od czasu do czasu nawet babcia, bo to bardzo łatwy do przygotowania placek. Wielkim fanem ciasta marchewkowego jest nasz syn, nigdy nie odmówi poczęstunku! Ciasto jest pyszne, wilgotne i aromatyczne. Dzięki dodatkowi przypraw korzennych z łatwością może zastąpić piernik świąteczny, więc na Boże Narodzenie jest w sam raz. I choć ciasto marchewkowe nie jest czymś wyjątkowym w Internecie – postanowiłam pokazać Ci mój sprawdzony przepis. Bo to jest ciasto, które udaje się zawsze!

Składniki

  • 4 całe jajka
  • 1-2 szklanki cukru (ja dodaję 1 szklankę, ale jeśli lubisz słodsze ciasta - użyj więcej)
  • 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej (jak zwykle użyłam białej mąki orkiszowej)
  • 1 i 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 1/2 kg marchwi obranej i startej na dużych oczkach tarki
  • 1 łyżka cynamonu (możesz też dodać inne przyprawy korzenne)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka posiekanych (lub zmielonych) orzechów włoskich
  • garść rodzynek

Przygotowanie

  1. Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę (możesz ubijać mikserem lub trzepaczką).

  2. Dodawaj kolejno wszystkie pozostałe składniki,

  3. wymieszaj dokładnie łyżką,

  4. wyłóż do foremki wymoszczonej papierem do pieczenia.

  5. Piecz około 1 godziny w 200 stopniach. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą (a raczej polewą czekoladową).

Składniki
  • 4 całe jajka
  • 1-2 szklanki cukru (ja dodaję 1 szklankę, ale jeśli lubisz słodsze ciasta - użyj więcej)
  • 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej (jak zwykle użyłam białej mąki orkiszowej)
  • 1 i 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 1/2 kg marchwi obranej i startej na dużych oczkach tarki
  • 1 łyżka cynamonu (możesz też dodać inne przyprawy korzenne)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka posiekanych (lub zmielonych) orzechów włoskich
  • garść rodzynek
Składniki