Ciasto marchewkowe/ CARROT CAKE

Przepis dnia 2016-10-18
Ciasto marchewkowe/ CARROT CAKE
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: rusty_fork
przepyszne jesienne ciasto

Składniki

  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • szklanka orzechów włoskich
  • 4 średnie marchewki starte na małych oczkach
  • Opcjonalnie Krem na wierzch 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 50 ml śmietanki 30% --> wszystko ubijamy.

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem.
    Dodajemy cienką strużką olej, cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. MIESZAMY DREWNIANĄ ŁYŻKĄ.
    Dodajemy startą marchew i orzechy--> mieszamy.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 40-50 min do tzw. suchego patyczka.

Komentarze do przepisu (2)

bellamozzarella 17 października 2016
wyglàda przepysznie ;-)
rusty_fork 18 października 2016
Dziękuje, po chwili już gonie było;)
Składniki
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • szklanka orzechów włoskich
  • 4 średnie marchewki starte na małych oczkach
  • Opcjonalnie Krem na wierzch 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 50 ml śmietanki 30% --> wszystko ubijamy.
Składniki