Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pierwszy raz jadłam takie ciasto i w dodatku sama je zrobiłam :) Przepis z gazety codziennej, autorka napisała, że każdemu się udaje.... myślę, że to prawda.

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 2 szkl. drobno utartej marchewki ( ok 4 szt.)
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • bakalie ( orzechy, rodzynki, płatki migdała, badż kawałki czekolady

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem, np. mikserem. Następnie porcjami dodajemy mąkę, cynamon i pozostałe sypkie składniki, cały czas ucierając. Dalej dodajemy porcjami olej mieszając łyżką drewnianą. Nastepnie bakalie i marchewkę.

  2. Pieczemy 45 minut w 200 stop. C. ( Ja piekłam w termoobiegu 170 około 35 minut). Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Użyłam cukru pudru waniliowego.

Komentarze do przepisu (5)

karolciaa 05 maja 2011
Już od jakiegoś czasu zabierałam się za to ciacho... Ciekawa byłam jak smakuje i jestem bardzo miło... Czytaj całość »
Już od jakiegoś czasu zabierałam się za to ciacho... Ciekawa byłam jak smakuje i jestem bardzo miło zaskoczona. Jest pyszne i super puszyste. Zrobiłam z orzechami włoskimi i uważam,że świetnie do tego ciasta pasują. Jedyna zmiana to to, że polałem je po wierzchu polewą czekoladową, ale zarówno z nią jak i bez niej ciacho godne polecenia :) Pozdrawiam i wielkie dzięki za super przepis :)
Konto usunięte 05 lutego 2012
Ja to ciasto piekę już jakiś czas według przepisu mamykacperka jest pyszne zawsze się udaje wrzucam... Czytaj całość »
Ja to ciasto piekę już jakiś czas według przepisu mamykacperka jest pyszne zawsze się udaje wrzucam najczęściej rodzynki kawałki czekolady gorzkiej:-))Na 5
albina 04 lipca 2012
ja to ciasto marchewkowe nie całkowicie ostudzone polewam polewą
Składniki polewy: 100 gram margaryny , 1... Czytaj całość »
ja to ciasto marchewkowe nie całkowicie ostudzone polewam polewą
Składniki polewy: 100 gram margaryny , 1 szkl.cukru pudru, 2 łyżeczki xukru waniliowego, 100gram serka topionego śmietankowego Hochland.
Margarynę rozpuszczam dodaję cukier puder i cukier waniliowy oraz serek.Mieszam aż wszystko połączy się w całość.
Wylewam masę na jeszcze ciepłe ciasto i posypuję wiórkami kokosowymt.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 2 szkl. drobno utartej marchewki ( ok 4 szt.)
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • bakalie ( orzechy, rodzynki, płatki migdała, badż kawałki czekolady
Składniki