Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kibi87
Nie pomyślałabym, że takie dobre;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Zmiksować cukier, żółtka i olej, aby uzyskać gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Ciasto może zrobić się suche, ale z następnymi krokami będzie lepsze:)

  2. Dołożyć marchew i jabłko. Dosypać łyżeczkę cynamonu, szklankę posiekanych orzechów i rodzynki. Następnie wszystko wymieszać ręcznie.

  3. Białka ubić na sztywna pianę z szczypta soli, delikatnie dodawać do ciasta, aby stało się puszyste. Przelać do tortownicy obsypanej bułka tartą. Piec ok 45 min w piekarniku 180 stopni

  4. Przepis pochodzi z czasopisma Pesoperfecto. Zamiast cukru brązowego dodałam zwykły kryształ. Naprawdę pyszności:)

Komentarze do przepisu (14)

aDa72 01 lipca 2010
Warto spróbować czegoś nowego ;)
Goblinek 01 lipca 2010
Ciasto marchewkowe zawsze jest przepyszne...
eses 01 lipca 2010
ja bym przekroiła na pół i przełożyła jasna masa np. serową :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki