ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Wilgotne, aromatyczne, z dużą ilością orzechów i kremem z serka mascarpone

Składniki

  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajka - 3 szt
  • olej - 1/2 szklanki
  • tarta marchewka - 1,5 szklanki
  • posiekane orzechy włoskie - 150 g
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
  • SKŁADNIKI KREMU:
  • serek mascarpone - 250 g
  • słodzone mleko skondensowane - 150 g

Przygotowanie

  1. W misce połączyć suche składniki ciasta, dodać jajka i olej, dokładnie wymieszać. Następnie dodać marchewkę i orzechy, ponownie wymieszać.

  2. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec 40-50 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić.

  3. Do serka mascarpone stopniowo dodawać mleko skondensowane do uzyskania gładkiej masy.

  4. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć kremem. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

KORAL 01 marca
Smaczne ciasto.
Składniki
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajka - 3 szt
  • olej - 1/2 szklanki
  • tarta marchewka - 1,5 szklanki
  • posiekane orzechy włoskie - 150 g
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
  • SKŁADNIKI KREMU:
  • serek mascarpone - 250 g
  • słodzone mleko skondensowane - 150 g
Składniki