Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Klasyka z dodatkiem orzechów pekan i lukrem z syropem klonowym. Bardzo proste do zrobienia, umila jesienne i zimowe dni.

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 0,5 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść posiekanych orzechów pekan
  • 400 g marchewki
  • Lukier:
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • ok. 5 łyżek syropu klonowego
  • + orzechy pekan do dekoracji

Przygotowanie

  1. Marchewkę obrać, obciąć końcówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ubić jajka z cukrem, wlać olej, dodać przesiane suche składniki i marchewkę, wymieszać krótko do połączenia składników. Piec ok. 45 minut w 180° w tortownicy o średnicy 27 cm (do suchego patyczka). Zostawić na kratce do ostygnięcia. Wymieszać składniki na lukier. Rozprowadzić po cieście, poukładać orzechy pekan. Przepyszne przez kilka dni. ;)

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 04 stycznia
Pyszne ciacho:)
SlodkaPistacja 04 stycznia
Dziękuję! ;)
Składniki
  • 4 duże jajka
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 0,5 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść posiekanych orzechów pekan
  • 400 g marchewki
  • Lukier:
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • ok. 5 łyżek syropu klonowego
  • + orzechy pekan do dekoracji
Składniki