ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: aska87
smaczna zdrowsza odsłona ciasta

Przygotowanie

  1. 1. Marchewka - trzemy na tarce o drobnych oczkach.
    2. Rodzynki (ilość w zależności jak kto je lubi) moczymy w wodzie żeby zmiękły.
    3. Piekarnik nastawiamy na 180°C żeby się nagrzał.
    4. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym - ok. 4 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały.
    5. Nie przestajemy ubijać i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
    6. Dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon - ja dodaje dużo, ale dlatego że jestem fanka przypraw korzennych.
    7.Dodajemy marchewkę i rodzynki - mieszamy.
    8. Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
    9. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-50 min.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 30 czerwca 2018
Ciasto marchewkowe jest świetne:)
Składniki