Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
To ciasto marchewkowe to jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Polecam

Składniki

  • CIASTO:
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 230 g cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 290 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 300 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
  • 100 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
  • POLEWA:
  • konfitura morelowa (3-4 łyżki)

Przygotowanie

  1. * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. Do głębokiego naczynia włóż olej, cukier kokosowy i ekstrakt z wanilii.

    2. Wymieszaj rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników.

    3. Dodaj jajka jedno po drugim i wymieszaj rózgą do połączenia się składników, po każdym dodaniu.

    4. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą.

    5. Dodaj do masy i wymieszaj rózgą do połączenia się składników.

    6. Dodaj startą marchew i rozdrobnione orzechy. Wymieszaj.

    7. Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    8. Piecz w temperaturze 180°C około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    9. Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta posmaruj konfiturą morelową.

    10. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (2)

basiliana 17 czerwca 2018
Ciasto marchewkowe i orzechy to bardzo smaczne połączenie.
andalmatiner 17 czerwca 2018
Dziękuję, to prawda :-)
Składniki
  • CIASTO:
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 230 g cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 290 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 300 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
  • 100 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
  • POLEWA:
  • konfitura morelowa (3-4 łyżki)
Składniki