Ciasto marchewkowe

Przepis dnia 2017-04-20
Ciasto marchewkowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto marchewkowe z lukrem cytrynowym oraz pistacjami. U nas w domu jest uwielbiane, szybko się je przygotowuje, a do tego jak pięknie pachnie cynamonem, przyprawą do piernika!

Składniki

  • 400 g startej marchewki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dżem figa z pomarańczą
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
  • 50 g pistacji łuskanych

Przygotowanie

  1. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.

    Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.

    Wsypujemy wszystkie suche składniki, startą marchewkę oraz 3,4 łyżki dżemu. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 18 kwietnia 2017
Bardzo lubię takie ciasto.
kris236 08 kwietnia
Na jaką blaszkę?
Składniki
  • 400 g startej marchewki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dżem figa z pomarańczą
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
  • 50 g pistacji łuskanych
Składniki