Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: luna76
ekspresowe ciasto marchewkowe, które smakuje wszystkim domownikom i znajomym :D

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 kieliszek alkoholu
  • 4 marchewki starte na tarce jarzynowej
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki
  • gorąca woda

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki suche mieszam w jednej misce.

  2. W drugiej mieszam składniki mokre.

  3. Suche wsypuję do mokrych, mieszam trzepaczką do piany, dodaję startą marchew,ponownie przemieszam-nie robię tego dokładnie, tylko tyle, by marchew była pokryta ciastem.

  4. Ciasto przekładam do formy o wymiarach 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę 20 min, następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia.

  5. Cukier puder ucieram z sokiem z limonki i dolewam tyle gorącej wody by powstał dość gęsty lukier. Gotowy wykładam na wierzchu mojego ciasta i rozsmarowuję na całej jego powierzchni.

  6. Gotowe, kroję na kawałki i układam na talerzykach :)

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 22 października 2014
Cudne:) Patrzę na te pomarańczowe drobinki w żółciutkim cieście, na lukier, i już wiem że zrobię przy... Czytaj całość »
Cudne:) Patrzę na te pomarańczowe drobinki w żółciutkim cieście, na lukier, i już wiem że zrobię przy najbliższej okazji.
Futka 22 października 2014
Pyszne i szybkie ciasto :) Prezentuje się bardzo apetycznie, chętnie porwałabym kawałek ;D
magdalena_22 23 października 2014
Super!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 kieliszek alkoholu
  • 4 marchewki starte na tarce jarzynowej
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki
  • gorąca woda
Składniki