Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: oldfork
wilgotne, tanie, proste i szybkie-cóż chcieć więcej-dziś w roli głównej ciasto marchewkowe

Składniki

  • 80 dag obranej marchewki
  • 3 jajka
  • 175 ml oleju
  • 17,5 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z olejem i rozkłóconymi jajkami. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami, skórką pomarańczową oraz cukrem. Dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewany do 180 st. C. Formę do pieczenia (20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy marchewkową masę. Pieczemy 45 min. Po tym czasie zostawiamy cisto w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 min. Po wystudzeniu oprószamy cukrem.

Komentarze do przepisu (5)

pati2354 13 września 2014
Zabrałam sie dziś do zrobienia tego ciasta i cóż... Po wyciągnieciu z piekarnika wciąż było mokre w środku.... Czytaj całość »
Zabrałam sie dziś do zrobienia tego ciasta i cóż... Po wyciągnieciu z piekarnika wciąż było mokre w środku. Więc włożyłam ciasto na kolejne 30 minut do piekarnika i po tym czasie tez było nie upieczone...
oldfork 13 września 2014
Nie mam pojęcia czemu, moje było upieczonego i delikatnie wilgotne.
pati2354 13 września 2014
Też nie mam pojęcia a robiłam wszystko według przepisu
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 80 dag obranej marchewki
  • 3 jajka
  • 175 ml oleju
  • 17,5 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania
Składniki