Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: srk76
Ciasto z marchewki? Jak najbardziej. Pyszny, delikatny wypiek o mocnym aromacie cynamonu.

Składniki

  • marchew - 0,5 kg
  • cukier trzcinowy - 25 dag
  • olej roślinny - 3/4 szklanki
  • mąka pszenna - 20 dag
  • jajka - 3 sztuki
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka + odrobina
  • cynamon - 1 łyżeczka świeżo startego
  • płatki migdałowe - 2 łyżki + trochę do ozdoby
  • cukier poder

Przygotowanie

  1. Do makutry przesypujemy przesianą przez sitko mąkę. Dodajemy do tego sodę, cynamon, cukier. Wbijamy jajka i dolewamy olej. Mieszamy całość na gładką masę. Marchewki należy obrać, umyć i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Mieszając ciasto dodajemy startą marchew i płatki migdałów.

  2. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Należy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik powinien być już rozgrzany do temperatury 190 stopni Celcjusza. Pieczemy ciasto marchewkowe 60 minut na środkowej półce. Po całkowitym ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałów.

  3. Zapraszamy po inne wypieki oraz świąteczne przepisy :) Link pod wpisem.

Komentarze do przepisu (2)

anetas197601 06 grudnia 2013
pychotka :)
Konto usunięte 07 grudnia 2013
APETYCZNIE WYGLADA DZIEKUJE
Składniki
  • marchew - 0,5 kg
  • cukier trzcinowy - 25 dag
  • olej roślinny - 3/4 szklanki
  • mąka pszenna - 20 dag
  • jajka - 3 sztuki
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka + odrobina
  • cynamon - 1 łyżeczka świeżo startego
  • płatki migdałowe - 2 łyżki + trochę do ozdoby
  • cukier poder
Składniki