ciasto mandarynkowe

ciasto mandarynkowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kokalala
ciasto z aromatem mandarynkowym i środkiem jak masa budyniowa...

Składniki

  • mandarynki z cienką skórką, 7 dużych sztuk
  • mąka, 3 pełne szklanki
  • proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki
  • cukier, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 paczuszka
  • olej z winogron, 3/4 szklanki
  • jajka, 5 sztuk

Przygotowanie

  1. mandarynki umyć, ugotować w całości razem ze skórką przez około 45 minut. Odcedzić, wystudzić i zmiksować na papkę mikserem

  2. mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie puszyste). Dodać wszystkie składniki, tj, olej, jajka, cukry, mus mandarynkowy. Zmiksować.

  3. nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyłożyć na blachę, piec przez około 50 -55 minut.

  4. P.S. po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. w środku ciasto jest wilgotne, wygląda jak barzo gęsta masa budyniowa.

  5. smacznego

Komentarze do przepisu (4)

Garndzilla 01 maja 2012
Lubie "mokre" ciasta :D
Do ulubionych :3
ewisienka22 13 października 2012
Na jak dużą blachę jest to ciasto?
kokalala 14 października 2012
można w 40 c lub 36 cm na długość. Na mniejszą nie zmieśi się
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mandarynki z cienką skórką, 7 dużych sztuk
  • mąka, 3 pełne szklanki
  • proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki
  • cukier, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 paczuszka
  • olej z winogron, 3/4 szklanki
  • jajka, 5 sztuk
Składniki