Ciasto mandarynkowe

Ciasto mandarynkowe
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: raksaksa1
szybkie i mega świąteczne

Składniki

  • 5 mandarynek najlepiej bez pestek
  • 2 pomarańcze
  • 25 dkg mielonych migdałów
  • 6 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Mandarynki i pomarańcze dobrze umyć, wrzucić do garnka i gotować do miękkości.

  2. Jedną pomarańczę wyciągnąć gdy będzie niezbyt miękka. Resztę owoców gotować dalej.

  3. Gdy będą bardzo miękkie wyciągnąc z wody, zmiksować całość (ze skórkami), po ostygnięciu wymieszać z innymi składmikami.

  4. Całą masę przelewamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tortownicy. Pieczemy 1 godz. w 200 st. Po ostygnięciu na wierzch kładę plastry jednej z gotowanych pomarańczy (tę którą pierwszą wyjęłam z garnka) i zalewam lekko stężałą galaretlą pomaraczową.

  5. Inna wersja to polać wierzch roztopiona czekoladą. Ciasto iście wigilijne. Smacznego.

Komentarze do przepisu (18)

Konto usunięte 08 grudnia 2009
Bardzo interesujący przepis :) mam tylko kilka pytanie, czy chodzi o taką standardową tortownicę o średnicy ok.... Czytaj całość »
Bardzo interesujący przepis :) mam tylko kilka pytanie, czy chodzi o taką standardową tortownicę o średnicy ok. 25 cm? :)
Katarinka 08 grudnia 2009
A to ciasto bez maki?
Mole3 08 grudnia 2009
Rajuśku! Musi być niebiańsko pyszne! Dodałam do ulubionych, żeby się nie zapodziało.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 mandarynek najlepiej bez pestek
  • 2 pomarańcze
  • 25 dkg mielonych migdałów
  • 6 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki