Ciasto malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurka
> > 6 os.
> 60 min
trudne
przystępne
avatar Autor: EWAM45
Duża ilość malin, przepyszna beza z migdałami to zasadnicza zaleta, która wyróżnia to ciasto.Trochę pracochłonne, ale czego się nie robi dla doskonałego smaku.

Składniki

  • Ciasto kruche 3 żółtka 10 dag. masła extra 15 dag mąki pszennej 1 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Beza z migdałami 15 dag cukru 3 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok 50 g. płatków migdałowych
  • Krem śmietankowy 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 25 dag schłodzonego serka mascarpone 1,5 szklanki kremówki
  • Galaretka z malinami 3 szklanki wrzącej wody 3 galaretki malinowe (na każdą na 500 ml wody) ok 50-60 dag malin świeżych lub mr

Przygotowanie

  1. Kruchy spód- składniki schłodzone

    Składniki na kruchy spód zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce przez 60 minut.
    Blachę o wymiarach 23 x 33 cm. smarujemy lekko margaryną i wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyciskamy nimi blachę. Robię to dłońmi odpowiednio dociskając.
    Ponownie schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem nakłuwamy widelcem.
    Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni C przez około 20 minut do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy studzimy.

  2. Galaretka z malinami

    Galaretki malinowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Lekko studzimy i mieszamy z malinami.
    Wkładamy do lodówki, by galaretka lekkiego zgęstnienia. Tężejącą wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i chłodzimy w lodówce. Jeśli używamy mrożonych malin, można je dodać bezpośrednio zamrożone do gorącej galaretki - wtedy nie trzeba czekać, aż galaretka stężeje - szybko robi się gotowa do wylania na ciasto kruche.

    Beza

    Białka ubijamy, dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukier, Pod sam koniec ubijania dodajemy mąką ziemniaczaną.
    Formę o wymiarach 23 x 33 cm. odwracamy do góry dnem. Smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Oprószamy płatkami migdałów.
    Pieczemy w temperaturze 140º C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużamy (lub skracamy) czas pieczenia. Studzimy w lodówce ok 2 godziny.

    Krem śmietankowy

    Wszystkie składniki ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Składniki muszą być schłodzone. przynajmniej 12 godzin w lodówce. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki, krem wykładamy na galaretkę Na wierzch kładziemy wystudzoną bezę. Ciasto dobrze się kroi wstawione do lodówki na kilka godzin.

Komentarze do przepisu (1)

rosynka 23 stycznia 2018
Pyszne ciasto!!!
Składniki
  • Ciasto kruche 3 żółtka 10 dag. masła extra 15 dag mąki pszennej 1 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Beza z migdałami 15 dag cukru 3 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok 50 g. płatków migdałowych
  • Krem śmietankowy 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 25 dag schłodzonego serka mascarpone 1,5 szklanki kremówki
  • Galaretka z malinami 3 szklanki wrzącej wody 3 galaretki malinowe (na każdą na 500 ml wody) ok 50-60 dag malin świeżych lub mr
Składniki