Ciasto makowo-cytrynowe

Ciasto makowo-cytrynowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Dosyć trudne w wykonaniu ale jest bardzo pyszne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie masy makowej:
    Mak sparzyć i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem pudrem, połączyć z makiem, aromatem i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
    Wykonanie ciasta cytrynowego:
    Masło utrzeć również bardzo dokładnie z cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.
    Składanie placka:
    Do przygotowanej formy wlewać na przemian ciasto cytrynowe i makowe. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut.

Składniki
Składniki