Ciasto makowe z kremem i dżemem

Ciasto makowe z kremem i dżemem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnetaP
Proste, szybkie i pyszne ciasto. Idealne na Boże Narodzenie.

Składniki

  • Blaty makowe:
  • masa makowa z bakaliami 850 g,
  • jajka 6 szt,
  • mąka pszenna 6 łyżek,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • Masa:
  • dżem brzoskwiniowy ok. 350 g,
  • śmietanka 36 % 500 ml,
  • mascarpone 250 g,
  • cukier 4 łyżki,
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki,
  • śmietan - fix 2 szt,
  • Poncz:
  • likier Amaretto 4 łyżki,
  • mocna herbata 1/3 szk,
  • Polewa:
  • czekolada mleczna 100 g,
  • mleko 3 - 4 łyżki,
  • Dekoracja:
  • ciasta korzenne,
  • groszki,

Przygotowanie

  1. Masę makową wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, a żółtka utrzeć. Do żółtek dodać masę makową i zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i miksować do momentu połączenia się z pozostałymi składnikami. Masę podzielić na dwie części i przelać do foremek o średnicy 26 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.

  2. Do gorącej herbaty dodać likier, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić, dodać mascarpone oraz cukier i ponownie zmiksować. Na koniec dodać śmietan – fix i zmiksować.

  3. Na talerzu położyć pierwszy blat, nasączyć połową ponczu i wyłożyć 1/3 kremu. Następnie rozsmarować dżem i ponownie wyłożyć 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy który nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki pokryć kremem. Schłodzić.

  4. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać mleko i rozpuścić. Ostudzona polewą posmarować wierzch ciasta. Udekorować ciastkami i groszkami.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 12 grudnia 2019
Pyszne.
KulinarnaChwila 13 grudnia 2019
Pyszotka :)
Składniki
  • Blaty makowe:
  • masa makowa z bakaliami 850 g,
  • jajka 6 szt,
  • mąka pszenna 6 łyżek,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • Masa:
  • dżem brzoskwiniowy ok. 350 g,
  • śmietanka 36 % 500 ml,
  • mascarpone 250 g,
  • cukier 4 łyżki,
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki,
  • śmietan - fix 2 szt,
  • Poncz:
  • likier Amaretto 4 łyżki,
  • mocna herbata 1/3 szk,
  • Polewa:
  • czekolada mleczna 100 g,
  • mleko 3 - 4 łyżki,
  • Dekoracja:
  • ciasta korzenne,
  • groszki,
Składniki