Ciasto makowe z galaretką i jabłkami

Ciasto makowe z galaretką i jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Smaczne ciasto na każdą okazję.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mielonego maku
  • 1/2 kostki masła
  • MASA
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 6 jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek kokosu

Przygotowanie

  1. masło z cukrem ucieramy na puszystą masę
    dodajemy po jednym jajku nadal ucieramy
    dajemy mak oraz przesianą mąkę z proszkiem
    ciasto mieszamy dajemy na blachę wyłożoną papierem
    pieczemy w 180 st około 45 minut

  2. masło z cukrem ucieramy na puszysty krem
    dodajemy kwaśną śmietanę nadal ucieramy
    galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu
    opłukane jabłka obieramy ze skóry kroimy w kawałki
    gotujemy 5 minut w wodzie z cukrem
    ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
    dajemy tężejącą galaretkę z jabłkami
    wierzch smarujemy kremem
    posypujemy prażonym kokosem
    [kokos prażymy na suchej patelni]
    ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Komentarze do przepisu (1)

Lulinka 25 sierpnia 2015
Bardzo ciekawe ciasto!
Składniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mielonego maku
  • 1/2 kostki masła
  • MASA
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 6 jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek kokosu
Składniki