Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, proste i smaczne ciasto. W skrócie, to budyń makowy, otulony kruchym ciastem. Nigdy wcześniej nie próbowałam połączenia budyniu z makiem. Dlatego gdy zobaczyłam ten przepis, to konieczne musiałam wypróbować. Okazało się, że ciasto jest przepyszne. Polecam, spróbujcie :)
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Najpierw przygotować masę. Zimne mleko wlać do garnka, wsypać cukier i budynie. Wymieszać. Wsypać mak i na koniec, pokruszone płatki migdałowe. Zagotować, cały czas mieszając. Masa zrobi się gęsta. Wyłączyć gaz.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem. Na koniec dodać jajko i zagnieść, żeby powstała kruszonka. W między czasie zamieszać masę budyniową. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tarta. Wyłożyć 2/3 kruszonki i ugnieść dłonią. Wykleić też brzegi tortownicy do połowy.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę. Na masę makową wyłożyć resztę kruszonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 50 minut.
Upieczone i przestudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.