Ciasto mako-serowiec z bezą makową

Ciasto mako-serowiec z bezą makową
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto bożonarodzeniowe, potrójnie makowe. Ciasto z makiem z masą makową i bezą też makową. Ciasto z masą serowo-jogurtową wyszło bardzo dobre.

Składniki

  • CIASTO MAKOWE :
  • -200 g. masła -250 g. serka mascarpone -3 jajka -150 g. cukru -350 g. mąki
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -200 g. mielonego maku -olejek pomarańczowy
  • DO POSMAROWANIA: -410 g. dżemu wiśniowego
  • MASA MAKOWA:
  • -850 g. masy makowej z puszki -200 g. suchego mielonego maku
  • MASA SEROWO-JOGURTOWA
  • -500 g. sera z wiaderka -800 g. jogurtu greckiego -250 g. cukru
  • -5 żółtek -250 ml. śmietanki 36 % -3 budynie śmietankowe
  • BEZA MAKOWA: -5 białek -150 g. cukru
  • -200 g. suchego mielonego maku -1 budyń śmietankowy -1/3 szklanki oleju
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -150 g. cukru pudru -sok z 1/2 cytryny -trochę gorącej wody

Przygotowanie

  1. ciasto- Zmiksować masło, serek, jajka z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać mak, olejek i zmiksować. Za pomocą dwóch łyżek poukładać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować.

  2. Posmarować dżemem. Można powidłami, ale dżem rozluźnił spód ciasta, że nie był suchy tylko wilgotny.

  3. masa makowa- Masę rozmieszać z makiem suchym i porozkładać kupkami na ciasto w blaszce. Nie rozsmarowywać, będzie ładniejszy efekt.

  4. masa serowo-jogurtowa- Żółtka zmiksować z cukrem, potem serem i jogurtem. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy i zmiksować. Porozlewać równomiernie po masie makowej ale nie rozsmarowywać.

  5. beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać tam budyń i dodać mak. Delikatnie wymieszać łopatką a na koniec wmieszać olej. Ale nie mieszać długo, żeby beza nie opadła. Porozkładać kupkami za pomocą dwóch łyżek równomiernie po całej blaszce. Też nie rozsmarowywać.

  6. Piec ok.70 min. w 175*C. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno beza brązowieje.

  7. lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zaraz w esy-floresy, górę przestygniętego makowca.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 16 kwietnia
Pyszotka :)
babcitereskiciasta 16 kwietnia
Dziękuję Beatko.:)
Składniki
  • CIASTO MAKOWE :
  • -200 g. masła -250 g. serka mascarpone -3 jajka -150 g. cukru -350 g. mąki
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -200 g. mielonego maku -olejek pomarańczowy
  • DO POSMAROWANIA: -410 g. dżemu wiśniowego
  • MASA MAKOWA:
  • -850 g. masy makowej z puszki -200 g. suchego mielonego maku
  • MASA SEROWO-JOGURTOWA
  • -500 g. sera z wiaderka -800 g. jogurtu greckiego -250 g. cukru
  • -5 żółtek -250 ml. śmietanki 36 % -3 budynie śmietankowe
  • BEZA MAKOWA: -5 białek -150 g. cukru
  • -200 g. suchego mielonego maku -1 budyń śmietankowy -1/3 szklanki oleju
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -150 g. cukru pudru -sok z 1/2 cytryny -trochę gorącej wody
Składniki