Ciasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Ciasto Lion bez pieczenia

Składniki

Przygotowanie


  1. Ryż wymieszać w misce z masą kajmakową oraz połową orzeszków ziemnych. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.



    Ułożyć pierwszą warstwę herbatników a następnie przygotowaną masą z ryżem preparowanym. Całość rozsmarowujemy po całej blaszce, mocno dociskając łyżka.



    Układamy kolejną warstwę herbatników dociskając do masy z ryżu preparowanego.



    Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać w rondelku tylko do rozpuszczenia. Żelatyna nie może się zagotować bo straci swoje właściwości.



    Do osobnej miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy. Na koniec cały czas miksując wlewamy przestudzoną ale cały czas płyną żelatynę.



    Gotową masę przekładamy na herbatniki i rozsmarowujemy.



    Na koniec ciasto posypujemy pozostałą częścią orzeszków oraz pokrojonym drobno batonikiem Lion.



    Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 18 czerwca
Pycha :-)
slodkisentyment 18 czerwca
Ale super :)
babcitereskiciasta 18 czerwca
Ekstra ciasto, jeszcze takiego nie robiłam.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki