Ciasto łaciate z owocami (mrożonymi)

Ciasto łaciate z owocami (mrożonymi)
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Pyszne i proste ciasto pozwalające się poczuć jak w środku lata.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki (240 g)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g oleju
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki kakao (15 g)
  • ewentualnie 2 łyżki letniej wody
  • ok. 400 g świeżych owoców lub 300 g mrożonych

Przygotowanie

  1. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej na sicie
    Podziel wymieszane sypkie składniki na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao, dokładnie wymieszaj
    Jajka ubij na jasną i puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym (5-7 min)
    Wlej powoli olej i zmiksuj do połączenia
    Masę jajeczną podziel na dwie części i dodaj po połowie do jasnej i ciemnej mieszanki sypkich składników
    Oba ciasta powinny mieć taką samą konsystencję, w razie potrzeby dolej do ciemnego ciasta ok. 2 łyżki letniej wody
    Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż naprzemiennie jasne i ciemne ciasto
    Owoce podziel na mniejsze części, w przypadku mrożonych oprósz je pół łyżki mąki pszennej
    Wyłóż owoce na wierzch ciasta wciskając je nieco
    Gotowe ciasto upiecz w temp. 180°C przez ok. 35-40 min (grzałka góra-dół)

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 06 stycznia
Jak to ciasto cudownie wygląda!!
SlodkiBlog 06 stycznia
Dziękuję :)
KulinarnaChwila 07 stycznia
Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (240 g)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g oleju
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki kakao (15 g)
  • ewentualnie 2 łyżki letniej wody
  • ok. 400 g świeżych owoców lub 300 g mrożonych
Składniki