Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej na sicie
Podziel wymieszane sypkie składniki na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao, dokładnie wymieszaj
Jajka ubij na jasną i puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym (5-7 min)
Wlej powoli olej i zmiksuj do połączenia
Masę jajeczną podziel na dwie części i dodaj po połowie do jasnej i ciemnej mieszanki sypkich składników
Oba ciasta powinny mieć taką samą konsystencję, w razie potrzeby dolej do ciemnego ciasta ok. 2 łyżki letniej wody
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż naprzemiennie jasne i ciemne ciasto
Owoce podziel na mniejsze części, w przypadku mrożonych oprósz je pół łyżki mąki pszennej
Wyłóż owoce na wierzch ciasta wciskając je nieco
Gotowe ciasto upiecz w temp. 180°C przez ok. 35-40 min (grzałka góra-dół)
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej