Ciasto Łabędzi puch

Ciasto Łabędzi puch
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: MZet
Bardzo smaczne

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Składniki na krem:
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 270g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50g wiórków kokosowych
  • 1 kostka masła

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż piana będzie szklista. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt.

  2. Kajzerki namoczyć w szklance mleka. Gdy dobrze namoknie rozdrobnić widelcem i dodać wiórki kokosowe. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masę kokosowo białkową i ugotować gęstą masę. Wystudzić.

  3. Kostkę masła utrzeć na puch. Dodać masę i zmiksować.

  4. Wiórki kokosowe przesmażyć z cukrem i łyżką masła. Przełożyć do naczynia i wystudzić.

  5. Składanie ciasta: biszkopt- dżem z czarnej porzeczki- połowa masy kokosowej-biszkopt- druga połowa masy-przesmażone wiórki kokosowe.

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Składniki na krem:
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 270g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50g wiórków kokosowych
  • 1 kostka masła
Składniki