Ciasto Kukułeczka kuka

Ciasto Kukułeczka kuka
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Co powiecie na coś słodkiego do kawki? Masa z cukierkami i budyniem czekoladowym każdego skusi.

Składniki

  • 5 szklanek mleka
  • 200 g cukierków kukułek
  • 2 budynie czekoladowe
  • 4 łyżki cukru
  • 370 g herbatników kakaowych
  • 100 g margaryny
  • 1 galaretka zielona
  • 2 śnieżki na mleko
  • 1 czekolada mleczna

Przygotowanie

  1. 1. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia
    2. 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukierkami, do chwili ich rozpuszczenia
    3. W jednej szklance mleka rozrabiamy budynie czekoladowe z 4 łyżkami cukru i wlewamy do mleka z cukierkami, gotujemy mieszając aż budyń będzie gęsty
    4. Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń

  2. 5. Na dnie tortownicy 24cm x 24cm układamy namoczone w mleku herbatniki

  3. 6. Na ciastka wylewamy połowę masy budyniowej
    7. Ponownie układamy namoczone w mleku herbatniki i wylewamy pozostałą masę budyniową
    8. Na wierzch masy układamy ostatnią warstwę z herbatników

  4. 9. Śnieżki miksujemy z dwiema szklankami mleka, stopniowo dodajemy galaretkę zieloną
    10. Masę białą wylewamy na ciastka i dekorujemy startą na tarce o dużych oczach czekoladą
    11. Chłodzimy w lodówce 2 godziny

  5. 12. Ciasto gotowe
    13. Smacznego

Komentarze do przepisu (7)

kuchniujemy 10 lipca
aż ślinka cieknie ... muszę zrobić ;)
Nevermore 10 lipca
Znowu ciacho? Ty chyba rzeczywiście chcesz, żebym był grubaskiem ;p

Miodzio, biorę wszystko ;)
Maudie 13 lipca
BAJECZNE!!!!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 szklanek mleka
  • 200 g cukierków kukułek
  • 2 budynie czekoladowe
  • 4 łyżki cukru
  • 370 g herbatników kakaowych
  • 100 g margaryny
  • 1 galaretka zielona
  • 2 śnieżki na mleko
  • 1 czekolada mleczna
Składniki