Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Honorata27
Jest to ciasto, które u mnie w domu cieszy się olbrzymią popularnością i praktycznie, gdy przychodzi pora na śliwki, obowiązkowo przygotowuję właśnie to ciasto. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały na spotkania w gronie najbliższych. Doskonale smakuje z kubkiem herbaty.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie połowy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą połowę wałkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia. Wykładamy formę ciastem. Forma wcześniej została wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Masa śliwkowa: Śliwki myjemy. Usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cukrem i dolewamy 50 ml wody. Do lekko podduszony śliwek dodajemy cynamon. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
    Beza: Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy kisiel i mąkę. Miksujemy.
    Na podpieczony spód układamy wystudzoną masę śliwkową i bezę. na wierzchu ścieramy pozostałe kruche ciasto. Ciasto pieczemy około godziny w 180 stopniach. Studzimy.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Komentarze do przepisu (1)

gosia1982 29 października 2020
jak się prowadzi bloga, to warto wiedzieć, że połówki są równe, poza tym ciasto w porządku
Składniki
Składniki