Ciasto kruche z wiśniami, bezą i kruszonką

Ciasto kruche z wiśniami, bezą i kruszonką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto kruche z masą kisielową z wiśniami. Ciasto z beza i kruszonką. Ciasto bardzo kruche, winne i pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -250 g. masła lub margaryny -7 żółtek
  • -130 g. cukru -5 łyżek gęstej śmietany 18 %
  • -600 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA KISIELOWA Z WIŚNIAMI:
  • -450 g.wiśni bez pestek(tutaj mrożone) -1 l. wody
  • -3 wiśniowe kisiele -10 łyżek cukru
  • BEZA:
  • -7 białek -180 g. cukru -1 budyń -1/3 szklanki oleju
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder

Przygotowanie

  1. ciasto- Zmiksować masło z żółtkami, cukrem i śmietana. Przesiać mąkę z proszkiem, na niskich obrotach miksera zmiksować. Podzielić na pół, lecz trochę większą część zagnieść a tą mniejszą zostawić nie kruszonkę.Tą zagniecioną częścią wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Podpiec ok.20 min.w 175*C.i trochę ostudzić.

  3. masa z wiśniami-Zagotować wodę z cukrem i wiśniami. Suche kisiele rozmieszać z 1 szklanką wody i ugotować kisiel z wiśniami. Ostudzić do letniego i wyłożyć na podpieczonym cieście.

  4. beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem.Przesiewać budyń i delikatnie mieszać, dolewając też olej. Wyłożyć i rozsmarować na masie.

  5. kruszonka-Rozsypać pozostawione ciasto.

  6. Piec ok.50 min. w 175*C.

  7. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (14)

Maudie 28 stycznia 2019
Na takie ciacho to ja mam zawsze ochotę :)
Paninadeser 28 stycznia 2019
To ciasto jest pyszne. Uwielbiam :)
fafiatko 28 stycznia 2019
Pieknie wyglada!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -250 g. masła lub margaryny -7 żółtek
  • -130 g. cukru -5 łyżek gęstej śmietany 18 %
  • -600 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA KISIELOWA Z WIŚNIAMI:
  • -450 g.wiśni bez pestek(tutaj mrożone) -1 l. wody
  • -3 wiśniowe kisiele -10 łyżek cukru
  • BEZA:
  • -7 białek -180 g. cukru -1 budyń -1/3 szklanki oleju
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
Składniki