Ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką

Ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jest to ciasto na kruchym spodzie, z drobno pokrojonymi rabarbarem i jabłkami, pianką z białek i kisielu oraz kruszonką na wierzchu. Ciasto jest pyszne, kruche i chrupiące. Jest również odpowiednio słodkie mimo kwaśnego rabarbaru. Ciasto jest też łatwe do zrobienia.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • 180g masła
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 2-3 jabłka
  • ok. 600g rabarbaru
  • 0,5szkl. cukru
  • 3 białka
  • 1 kisiel truskawkowy
  • szczypta soli
  • Kruszonka:
  • 200g mąki tortowej
  • 100g masła
  • 100g cukru

Przygotowanie

  1. :Wszystkie składniki na kruchy spód umieściłam w misce. Żółtka, masło i śmietanę dałam oczywiście prosto z lodówki, dobrze schłodzone. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Gdy ciasto się chłodziło przygotowałam rabarbar. Umyłam go i osuszyłam. Miałam dość grube łodygi, więc je obrałam ze skóry. Następnie rabarbar pokroiłam na około centymetrowe kawałki, wrzuciłam do miski i zasypałam cukrem. Przemieszałam i odstawiłam go na ok. godzinę. Blachę o wymiarach ok. 25x33cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód starłam na tarce na dużych oczkach zamrożone ciasto. Na to wyłożyłam rabarbar z cukrem oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i wymieszałam z kisielem truskawkowym. Pianę rozsmarowałam na owocach. Na wierzch ciasta przygotowałam kruszonkę z mąki, masła i cukru rozcierając je razem do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Ciasto piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam w blaszce. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem

Składniki
  • Kruche ciasto:
  • 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • 180g masła
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 2-3 jabłka
  • ok. 600g rabarbaru
  • 0,5szkl. cukru
  • 3 białka
  • 1 kisiel truskawkowy
  • szczypta soli
  • Kruszonka:
  • 200g mąki tortowej
  • 100g masła
  • 100g cukru
Składniki