Ciasto kruche z rabarbarem i pianką.

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Pyszne ciasto rabarbarowe upieczone w kruchym cieście z pianką cytrynową.

Składniki

  • rabarbar 90 dag
  • cukier waniliowy 16 g (do wymieszania go z pokrojonym rabarbarem)
  • cukier puder do posypania ciasta
  • papier do pieczenia
  • herbatniki 50 g (do posypania wyłożonego ciastem dna formy)
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 450 3 szklanki (szklanka 250ml)
  • masło 82% 250 g
  • cukier 2 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • kisiel cytrynowy 1 opakowanie 38 g
  • cukier 3 łyżki
  • aromat waniliowy kilka kropel
  • sól szczypta

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, wierzch posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Na tak przygotowane dno formy układamy pokrojony w 2-3 centymetrowe kawałki rabarbar (wcześniej rabarbar mieszamy z cukrem waniliowym 16 g). Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy kisiel wymieszany z cukrem. Ubitą pianę równo wykładamy na wierzch rabarbaru. Wierzch ciasta posypujemy kawałkami pozostałego ciasta, ścierając go przez wielkie oczka. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 03 sierpnia
Apetycznie wygląda:)
Składniki
  • rabarbar 90 dag
  • cukier waniliowy 16 g (do wymieszania go z pokrojonym rabarbarem)
  • cukier puder do posypania ciasta
  • papier do pieczenia
  • herbatniki 50 g (do posypania wyłożonego ciastem dna formy)
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 450 3 szklanki (szklanka 250ml)
  • masło 82% 250 g
  • cukier 2 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • kisiel cytrynowy 1 opakowanie 38 g
  • cukier 3 łyżki
  • aromat waniliowy kilka kropel
  • sól szczypta
Składniki