Ciasto kruche z Rabarbarem bezą i kruszonką

Ciasto kruche z Rabarbarem bezą i kruszonką
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Pyszne ciasto,które mozna równiez zrobic z innymi owocami jak agrest,wisnie czy sliwki.Zapraszam na filmik w który jest wszystko dokladnie powiedziane.Po wiecej inspiracji zapraszam na mój YouTube kanal Slodki Smak Pasji!Dziekuje!

Składniki

  • Srednica formy 26cm
  • 3 szklanki maki pszennej ok.480g
  • 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
  • 5 ZÓLTEK
  • 5 lyzek cukru,cukier waniliowy
  • 3 lyzki smietany
  • 200g masla
  • Na beze: 5 bialek,szklanka cukru ok.220g,szczypta soli,2 budynie waniliowe (bez lub z cukrem)
  • 600g rabarbaru,2 lyzki cukru

Przygotowanie

  1. Do misy mikseralub na stolnice przesiewamy make z proszke do pieczenia.Dodajemy maslo,siekamy lub mieszamy w mikserze dodajac po jednym zóltku ,cukier i smietane.Wszystkie skladniki laczymy.Jezeli ciasto bedzie za kruche mozna dodac jeszcze lyzke lub 2 smietany.

  2. Ciasto przegniesc ,1/5 ciasta dajemy do woreczka lub foli spozywczej i dajemy do lodówki-to bedzie na kruszonke.Reszte ciasta rozwalkowac lub rozprowadzic w formie wylozonej papierem do pieczenia.Forme wkladamy do lodówki.

  3. W tym czasie umyty rabarbar ,odcinamy listki i koncówke ,kroimy w kostke.Mlodego rabarbaru nie obieramy.Zasypujemy 2 lyzkami cukru i odstawiamy na bok.

  4. Do czystej i suchej miski dajemy bialka z szczypta soli i ubijamy na sztywno dodajac powoli cukier.Nastepnie dodajemy 2 budynie i za pomoca szpatulki delikatnie laczymy z bialkiem.

  5. Na ciasto wykladamy rabarbar,dajemy pianke bezowa i na góre kruszonke.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok.50 min.
    Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem!SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 05 maja
pyszotka:)
Składniki
  • Srednica formy 26cm
  • 3 szklanki maki pszennej ok.480g
  • 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
  • 5 ZÓLTEK
  • 5 lyzek cukru,cukier waniliowy
  • 3 lyzki smietany
  • 200g masla
  • Na beze: 5 bialek,szklanka cukru ok.220g,szczypta soli,2 budynie waniliowe (bez lub z cukrem)
  • 600g rabarbaru,2 lyzki cukru
Składniki