Ciasto kruche z orzechami

Ciasto kruche z orzechami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne ciasto do kawki.

Składniki

  • mąka 3 szklanki
  • żółtko jaja kurzego 4 szt
  • Margaryna 1 kostka
  • Smalec 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 3-4 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Orzechy włoskie 1 szklanka
  • tłuszcz do formy
  • dżem 1/2 słoiczka
  • dżem z czarnej porzeczki 1/2 słoiczka
  • Wiórki kokosowe do formy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć na chwilę do lodówki. Przygotować dużą tortownicę, wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi i wyłożyć połowę ciasta. Następnie kłaść łyżką dwa rodzaje dżemu na przemian ( najlepiej własnej roboty) i posypać pokruszonymi
    orzechami.Rozwałkowaną drugą część ciasta położyć w tortownicy na nadzienie orzechowe i nakłuć widelcem.

  2. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut.

Składniki
  • mąka 3 szklanki
  • żółtko jaja kurzego 4 szt
  • Margaryna 1 kostka
  • Smalec 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 3-4 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Orzechy włoskie 1 szklanka
  • tłuszcz do formy
  • dżem 1/2 słoiczka
  • dżem z czarnej porzeczki 1/2 słoiczka
  • Wiórki kokosowe do formy
Składniki