Ciasto krówka z orzechami prażonymi

Ciasto krówka z orzechami prażonymi
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Aninka88
pyszny przekładaniec orzechowo-biszkoptowy przekładany kremem z masy krówkowej

Składniki

  • BISZKOPT: forma 24x38 cm 4 jajka; 0,5 szkl. cukru, 4 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pie
  • CIASTO ORZECHOWE: 4 białka, 0,5 szkl. cukru, 20 dag zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniacza
  • KREM KRÓWKOWY: 1 margaryna, 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 2 łyżki spirytusu
  • Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao
  • Posypka orzechowa: 0,5 szkl. orzechów arachidowych, 3 łyżki margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu
  • Dodatkowo: Dżem z czarnej porzeczki, herbata do nasączenia ciast

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach.

  2. CIASTO ORZECHOWE:
    Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie za pomocą łyżki łączymy z resztą składników. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 min.

  3. KREM KRÓWKOWY:Margarynę ucieramy, dodajemy po trochu masę krówkową, ucieramy na jednolitą masę dodając spirytus dla podkreślenia smaku.

  4. POLEWA KAKAOWA:Rozpuszczamy margarynę z mlekiem, dodajemy kakao i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników

  5. POSYPKA ORZECHOWA:
    Margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy i cukier – podsmażamy na patelni na złoty kolor, mieszamy z miodem.

  6. WYKONANIE CIASTA:
    Ciasto orzechowe nasączamy, smarujemy dżemem a następnie kremem krówkowych, nakładamy biszkopt nasączony herbatą, polewamy polewą, posypujemy orzechami.

Komentarze do przepisu (2)

Zazula1 12 kwietnia 2014
Orzechy w połączeniu z krówką hmmm pychota:)
angel58 16 kwietnia 2014
wybrałam ten przepis na święta,wydawał się najlepszy w kategorii krówka:)
Składniki
  • BISZKOPT: forma 24x38 cm 4 jajka; 0,5 szkl. cukru, 4 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pie
  • CIASTO ORZECHOWE: 4 białka, 0,5 szkl. cukru, 20 dag zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniacza
  • KREM KRÓWKOWY: 1 margaryna, 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 2 łyżki spirytusu
  • Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao
  • Posypka orzechowa: 0,5 szkl. orzechów arachidowych, 3 łyżki margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu
  • Dodatkowo: Dżem z czarnej porzeczki, herbata do nasączenia ciast
Składniki