Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto krówka na biszkopcie
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: SlodkiBlog
Przepyszne i efektowne ciasto przełożone masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany.

Składniki

  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki
  • 30 g masła
  • Masa budyniowo-śmietanowa
  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g skrobi (4 łyżki)
  • 150 g miękkiego masła
  • 400 g zimnej śmietanki 30 %
  • Dodatkowe składniki
  • 300 g masy krówkowej
  • 150 g płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Biszkopt
    Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, ktora zwiększy swoją objętość dwu, trzy krotnie.
    Następnie do miski z jajkami przesiej mąkę i zmiksuj krótko na wolnych obrotach miksera.
    Wlej roztopione i przestudzone masło i ponownie krótko zmiksuj.
    Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 160°C.

  2. Masa budyniowo-śmietanowa

    Mleko postaw na ogniu i zagotuj.
    W czasie gotowania się mleka utrzyj żółtka z cukrami, pod koniec wsyp skrobię i zmiksuj do połączenia się składników.
    Cały czas miksując masę żółtkową wlej powoli gotujące się mleko.
    Całość przelej z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu do powstania gęstego budyniu.
    Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego wystudzenia.
    Miękkie masło zmiksuj przez chwilę a następnie zacznij dodawać zimny budyń po łyżce, po każdej porcji dokładnie miksując.
    Zimną śmietankę ubij na sztywno i dodaj ją w kilku porcjach do masy budyniowej, mieszając delikatnie.

  3. Krówka

    Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor, odstaw do wystudzenia.
    Masę krówkową rozmieszaj łyżką tak aby nie było grudek.
    Jeden z blatów biszkoptu ułóż na płaskim naczyniu i wyłóż na niego całą masę, wyrównaj..
    Przykryj drugim blatem biszkoptu.
    Drugi blat posmaruj równo masą krówkową i posyp płatkami migdałowymi.
    Wstaw do lodówki na min kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 19 września
Pyszności ;)
SlodkiBlog 19 września
Dziękuję :)
Maudie 19 września
Cudowne ciasto:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki
  • 30 g masła
  • Masa budyniowo-śmietanowa
  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g skrobi (4 łyżki)
  • 150 g miękkiego masła
  • 400 g zimnej śmietanki 30 %
  • Dodatkowe składniki
  • 300 g masy krówkowej
  • 150 g płatków migdałowych
Składniki