ciasto krówka

ciasto krówka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wioleta333
pyszne ciasto

Składniki

  • ciasto: 6 jajek
  • 15 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 3 dag kakao
  • łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 kostka masła
  • duży budyń tofii
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • duża paczka herbatników
  • wiórka kokosowe do dekoracji
  • dowolna polewa
  • masa krówka (duża puszka)

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciaste: Białka ubić, dodać cukier, ubijać, dodać żółtka, ubijać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao , przesiać przez sitko do ubitych jajek, powoli wymieszać dać do foremki , piec jak biszkopt. Zimne ciasto przekroić na dwie części. Masa: margarynę i masło utrzeć z ugotowanym zimnym budyniem toffi (ugotowanym w 1/2 l mleka + 3 łyżki cukru) . W trakcie ucierania dodać 4 łyżki masy krówki. Puszkę z krówką wstawić do garnka z wodą i ogrzewać ok 30 min tak aby masa dobrze się rozsmarowała .

  2. Składanie ciasta: pierwsza część ciasta + 1/2 masy+ warstwa ciastek+ masa krówka+ warstwa ciastek+druga część masy+ ciasto+ dowolna polewa+ wiórka kokosowe

Komentarze do przepisu (2)

tullamore 13 maja 2011
ciasto przepyszne juz skonsumowane
justin162 10 października 2013
Mniam!!! jest... Czytaj całość »
Mniam!!! jest przepyszne!!

http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/
Składniki
  • ciasto: 6 jajek
  • 15 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 3 dag kakao
  • łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 kostka masła
  • duży budyń tofii
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • duża paczka herbatników
  • wiórka kokosowe do dekoracji
  • dowolna polewa
  • masa krówka (duża puszka)
Składniki